Etapp 4: 31 Juli

Kårsevaggestugan – Ballinvaggi ca 20 km

 
                           
 

 

 
 

Då är vi framme vid vandringens längsta och jobbigaste etapp. Vi kommer att starta riktigt tidigt på morgonen, dvs absolut inte senare än 0630. Detta eftersom jag vill komma så långt som möjligt den här dagen, och erfarenhetsmässigt vet jag att vandring efter 1900 inte är bra. Vi har två jobbiga stigningar och en lite brant nedförsbacke på dagens program. Dessutom börjar dagen med ett rejält fotbad då vi direkt vid stugan skall ta oss över Gorsajávri. Inte särskilt djupt, men långt vad.


I mitten av bilden syns Kårsavaggestugan med vadet nedanför sig, och den fortsatta vandringen går bort mot deltat.

Direkt efter vadet tar vi sikte på deltat, och där har vi ytterligare ett par vattenpassager att klara av. Sen väntar en brant och svettig stigning uppför Njunesgeahci innan leden vänder nedåt mot Abiskojaure. Sista kilometern innan stugorna går vi i björkskog, och det kan säkert kännas lite drygt, och risken för sällskap av myggor är stor.

När vi kommer fram till Abiskojaurestugan hare vi klarat av en dryg tredjedel av Dagens etapp, och då kan det vara lämpligt att stanna för en lunchpaus samt proviantera om det behövs.

När vi lämnar Abiskojaurestugan skall vi följa Kungsleden söderut en bit. Inledningsvis blir det vandring i björkskog, och Siellajohka tar vi oss över via en bro. Njut av passagen över bron, för det är den sista bron som ni kommer att se. Resterande vattendrag på turen skall VADAS.Nu väntar dagens andra ordentligha stigning när vi skall ta oss upp på Gárddenvarris sluttning, och fortsätta gå på sluttningen. Den här backen brukar kännas som en av de segaste på Kungsleden, och nu har vi redan en dryg mil i benen.


Den sega backen upp mot stigen där vi skall vika av.

Glädjande nog skall vi inte gå hela backen upp till krönet, utan vi skall vika av ner mot fjällmassivet på vänster sida, där Toppen Giron är mest markant. Vi kommer att ta sikte på Siellajohkka, och hålla oss på den södra delen när vi vandrar upp genom Siellavaggi.  Här tar vi sikte på renvaktarstugan som finns högst uppe i dalen.  Någonstans här skall vi vada över Siellajohkka innan vi fortsätter in i nästa dal, som saknar namn. I botten på dalen rinner ytterligare en jåkk som vi skall ta oss över innan vi kommer fram till de små sjöarna. När jåkken är vadad skall vi gå på västra sidan av Ballinjohka tills vi hittar ett bra vadställe. Det får inte bli för tidigt eftersom jag vill undvika de småflöden som finns på andra sidan jåkken.

När jåkken är vadad är det hög tid att slå upp tälten.

 
       
       
       
 

Nästa Etapp